MIJN HOND SCHUDT ZIJN HOOFD EN KRABT ZIJN OOR, HELP! 😵

Oorontstekingen, ik zie ze zo vaak passeren in de praktijk, helaas… En in veel gevallen is het een hardnekkig probleem geworden. Dat maakt dat het vinden van een sluitende oplossing niet zo evident is… maar het is ook niet onmogelijk! 💪

Honden met oorontstekingen hebben vaak veel pijn aan hun oor, houden hun kopje schuin naar de kant waar het oor ontstoken zit, schudden frequent met het hoofd, krabben aan de oorschelp, wrijven hun oor over het tapijt of tegen de zetel, hebben heel warme oren die ruiken en waaruit soms vuil naar buiten komt of hebben een oorschelp die binnenin rood zit, schilferig is, verdikt is,… 🤕 In heel erge gevallen kan een oorontsteking zelfs doofheid veroorzaken! 🙉

Als we een oorontsteking eens vanuit holistisch perspectief bekijken, dan komen er heel wat andere zaken aan het licht. Wij en onze dieren leven tegenwoordig namelijk in een wereld waarin we met heel veel verschillende toxische stoffen in aanraking komen 🧪: medicijnen 💊, vaccinaties 💉, chemicaliën ⚠️ in kuisproducten, synthetische stoffen in voeding, … noem maar op! Het lichaam probeert deze toxines terug vrij te stellen via de darmen, de urine, de huid en… juist, ja, de oren! Vuile uitvloei uit de oren en ontstekingen zijn vaak een teken dat het lichaam probeert om toxines uit te scheiden. In dat opzicht zijn oorontstekingen dus positief 👍. Het lichaam is namelijk zichzelf aan het helen. Het doel van holistische behandelingen is om dit natuurlijk ontgiftigingsproces zo goed mogelijk te ondersteunen om zo van de oorontsteking van af te geraken daar waar klassieke medicijnen alles zo veel mogelijk proberen te onderdrukken.

Daarom zijn topicale behandelingen ( = producten om lokaal te behandelen, in dit geval dus om in het oor te doen) en antibiotica alleen maar een pleister op de wonde ⛔️. In eerste instantie zullen ze het oor inderdaad helpen opkuisen maar na verloop van tijd keert de ontsteking gewoon terug omdat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Bovendien moeten we bij het gebruik van antibiotica altijd waakzaam zijn dat we de bacteriële flora van het oor niet helemaal om zeep helpen zodat gisten vrij spel krijgen en de hele boel nog meer verzieken 🥴. In erge gevallen wordt zelfs cortisone ingezet wat heel goed werkt om de hond klachtenvrij te krijgen maar dan moet je er de vele bijwerkingen wel bij nemen.

Blijf je enkel de klachten onderdrukken en duik je niet dieper in de onderliggende oorzaak, dan maak je de hond alleen maar zieker met nog meer medicatie, nog meer bijwerkingen, nog meer verstoring van de normale flora, ontstekingen op andere plaatsen, opstoten van allergieën en ga zo maar door. 😖

Oorzaken van oorontstekingen:

 1. VOEDING 🍲
  Dit is één van de belangrijkste factoren in oorontstekingen omdat veel van de commerciële voedingen een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten bevat. Gisten gedijen zeer goed in het milieu gecreëerd door deze koolhydraten. Dit leidt tot inflammatie in de darm, wat gepaard kan gaan met tekenen van voedselallergie of –intolerantie, en wordt gevolgd door inflammatie van de huid en de oren.
 2. ANATOMIE of BOUW VAN HET OOR 👂 Honden met lange oorflappen zoals Cocker Spaniels 🐹 zijn gevoeliger aan oorontstekingen omdat hun oren minder geventileerd worden dan bij honden met rechtopstaande oren 🐶. Het oorkanaal is immers sowieso een donkere vochtige omgeving die de overmatige groei van gisten en bacteriën 👻 (die deel uitmaken van de normale oorflora van de hond) stimuleert. Dergelijke honden hebben bovendien de neiging om dikker oorsmeer op te bouwen en sneller vuile uitvloei te vertonen.
 3. LEEFWIJZE 🌳 Honden die op een meer natuurlijke manier gehouden worden ontwikkelen minder oorontstekingen. Kies dus eerder voor een onbewerkt, rauw dieet 🥩🦴, vaccineer niet overbodig 💉 maar titer in de plaats, gebruik medicijnen met voorzichtigheid 💊 en vermijd blootstelling aan pesticiden en chemicaliën ☣️ in de omgeving van jouw hond.
 4. OVERMATIG REINIGEN 🛁
  Gezonde oren moeten NIET schoongemaakt worden. Een beetje oorsmeer is normaal en heeft een beschermende functie. Als er geen tekenen zijn dat jouw hond last heeft, laat zijn oren dan met rust. Te vaak reinigen kan leiden tot irritatie van de huid met ontsteking tot gevolg. Moeten ze toch schoongemaakt worden dan kan witch hazel op een demaquillage watje wonderen doen.
 5. VERZWAKT IMMUUNSYSTEEM 😷
  Als jouw hond kampt met een voedselintolerantie of een omgevingsallergie, dan is dat vaak een teken van een minder goed werkend of een overbelast immuunsysteem. Een goede darmgezondheid 💩 is namelijk onontbeerlijk voor een sterk afweersysteem.
 6. ANDERE CHRONISCHE AANDOENINGEN
  Hypothyroidie (een trager werkende schildklier) of een auto-immune ziekte kan eveneens leiden tot oorontstekingen omdat deze de afweer sterk belasten. Op die manier is de hond minder goed in staat om toxines uit zijn omgeving zelf te verwerken en uit te scheiden. Het is dus belangrijk om na te gaan of er eventueel andere onderliggende oorzaken aanwezig zijn.

ls het dan toch tot een oorontsteking komt, wat kan je doen?

 1. ESSENTIELE OLIEN 🌸🌿 helpen de oorontsteking aan te pakken en de pijn te verzachten. Voornamelijk Purification, Thieves en Lavendel worden na verdunnen met een draagolie met regelmaat ingezet in geval van een otitis. Pas op: essentiële oliën mogen NOOIT IN de gehoorgang aangebracht worden. Je mag ze wel rond de oorbasis wrijven. Purification op een watje en dat in de gehoorgang steken is eveneens een mogelijkheid.
 2. GROENE THEE 🍵 werkt verzachtend. Kook daarvoor 2zakjes groene thee in 15soeplepels water (ongeveer 230ml). Laat dit eventjes trekken en afkoelen tot net boven kamertemperatuur. Maak een compres nat en knijp dat uit in het oor of spuit een kleine hoeveelheid in de gehoorgang. Herhaal dit elke dag tto de oorontsteking verdwenen is.
 3. CALENDULA TINCTUUR 🌼: meng 5 tot 10 druppels van de Calendula tinctuur in een halve tot hele kop water dat net iets warmer is dan kamertemperatuur. Maak hiermee een compres nat en knijp dit uit in de gehoorgang of breng een paar druppels met een druppelteller in het oor. Herhaal dit elke dag tot de otitis opgelost is.
 4. VOLLE YOGHURT 🍶 ZONDER SUIKER: doe met een 1ml spuitje een vol spuitje yoghurt in het oorkanaal. Dit helpt om de normale oorflora te herstellen.
 5. APPELAZIJN 🥛: Meng 1 deel water met 1 deel biologische appelazijn en doe 1 keer per dag een tiental druppels in het oor gedurende een paar weken. Masseer telkens na inbrengen. Eens de oorontsteking verdwenen is, is het aangewezen nog even door te blijven behandelen 1 keer per week.

In geval van acute opstoten kunnen onderstaande homeopatische remedies 💊eveneens helpen. Gebruik ze in een 30K potentie en kies diegene die het best past bij de klachten van jouw hond. Breng twee tot drie granules vanuit het dopje rechtstreeks in de mond of los ze op in een beetje water dat je daarna in de mond druppelt. Geef de gekozen remedie 1 keer en observeer of er verandering optreedt. Als de klachten verbeteren, doe dan niks meer. Is er een verbetering gevolgd door het terug slechter worden van de symptomen geef dan nog een dosis. Is er helemaal geen verandering, overweeg een andere remedie.

 1. Belladonna wordt gebruikt als de oren erg warm en ontstoken zitten. Jouw hond kan tekenen vertonen van irritatie en onrust.
 2. Pulsatilla is de remedie die gekozen wordt in geval van gevoeligheid en roodheid met een gele uitvloei. Pulsatilla past het best bij honden die graag bij een open raam zitten, die hun poten niet graag nat maken en niet willen naar buiten gaan als het regent. Ze zijn over het algemeen zacht van aard en een tikkeltje needy.
 3. Hepar Sulphur is meest geschikt voor prikkelbare dieren die het helemaal niet leuk vinden dat hun ontstoken oren moeten aangeraakt worden.

Ondersteun de immuniteit van jouw hond met Ningxia Red en pak ook de onderliggende oorzaken aan.

En vergeet niet: wees geduldig bij chronische oorontstekingen! Toxines worden uitgscheiden via de oren dus dit maakt een belangrijk deel uit van het helingsproces. Gebruik je medicijnen (of zelfs kruiden) die de symptomen snel doen verdwijnen, dan is de kans groot dat ze enkel en alleen de symptomen gaan onderdrukken zonder dat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt. Op die manier worden klachten alleen maar dieper het lichaam in geduwd en kunnen er ernstigere problemen ontstaan op langere termijn. Dus…. Ondersteun jouw hond zodat hij comfortabel is maar geef hem de tijd om volledig te helen en bekijk wat je kan veranderen in voeding, levensstijl,… (zie eerdere posts) om te vermijden dat oorontstekingen zich terug aanbieden.

1 gedachte over “MIJN HOND SCHUDT ZIJN HOOFD EN KRABT ZIJN OOR, HELP! 😵

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.